Het kopen van een woning
Voor de meeste particulieren geldt dat het kopen of verkopen van een huis de grootste financiële beslissing in hun leven is. Een beslissing die de meeste mensen maar enkele keren in hun leven nemen. Van ervaring is dan ook nauwelijks sprake. Logisch dus dat u er zeker van wilt zijn dat u daarbij vakkundig wordt geadviseerd en bijgestaan.
U heeft uw droomhuis gevonden, wat nu?
Een woonhuis koopt u door met de verkoper een schriftelijk koopcontract te sluiten. Het is niet verplicht om de notaris het koopcontract te laten maken, maar het geeft u wel meer zekerheid.
Na het tekenen van het koopcontract moet het huis nog aan u worden overgedragen door bij een notaris een notariële akte te tekenen. Als de akte is ingeschreven in het Kadaster bent u (pas) echt eigenaar. Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. U kunt een bouwkundige keuring en een taxatie doen, maar het is ook belangrijk te weten hoe uw huis er juridisch voorstaat.
U kunt er voor kiezen de koopovereenkomst te laten inschrijven bij het kadaster. Daardoor wordt ook voor derden zichtbaar dat het huis is verkocht. In bepaalde gevallen krijgt de koper dan bescherming bij eventuele beslaglegging.
Bij de (ver)koop van een huis kunnen allerlei aspecten spelen waar u in eerste instantie niet aan denkt zoals bijvoorbeeld:
- afspraken met buren over overpad;
- nadelige afspraken met de gemeente zoals een anti-speculatiebeding;
- bodemverontreiniging;
- aspecten die spelen bij nieuwbouwwoningen of een monument;
- energieprestatie certificaat;
- overdrachtsbelasting;
- inmetingen bij gedeeltelijke percelen.
Notaris
De notaris is de persoon om te adviseren omtrent deze aspecten. De notaris is daarbij de spil in het web. Bij de overdracht van een huis zijn veel partijen betrokken, die allemaal groot belang hebben bij een goede en zorgvuldige afwikkeling. Bij de notaris komen de activiteiten en informatie van koper, verkoper, hypotheekadviseur, financier van koper, financier van verkoper en fiscus bij elkaar.
In de meeste gevallen kiest de koper de notaris voor het verzorgen van de eigendomsoverdracht. Als koper betaalt u dan ook de kosten van de notaris. Koper en verkoper kunnen afspreken dat de notaris ook het koopcontract opstelt. Als u een nieuwbouwhuis koopt, geldt vaak dat er één notaris is die alle overdrachten van de huizen uit het project verzorgt.
Kunt u als koper nog afzien van de koop na het tekenen van het koopcontract?
Als u en de verkoper het koopcontract getekend hebben, kunt u in sommige gevallen nog onder de koop uitkomen. Er is voor de koper namelijk op grond van de wet een bedenktijd van drie volle dagen. De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper (een afschrift van) het koopcontract heeft ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. De bedenktijd kan langer zijn dan drie dagen in verband met het weekend en feestdagen. Wilt u als koper tijdens de bedenktijd van de koop af (ontbinden), dan moet u ervoor zorgen dat u dit de verkoper vóór het einde van de bedenktijd hebt laten weten. Het beste kunt u dat schriftelijk doen.
Naast de wettelijke bedenktijk kunt u in het koopcontract met de verkoper afspreken dat er (andere) mogelijkheden zijn om de koop te ontbinden. Bijvoorbeeld als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel aan het huis hersteld moet worden of als blijkt dat u geen lening van de bank kunt krijgen. Het is belangrijk om deze mogelijkheden tot ontbinding juridisch juist vast te leggen in het koopcontract.
Willems & Smeets notarissen.
Wilt u een huis kopen of verkopen of heeft u slechts een vraag, neem dan contact met ons op door ons een bericht te sturen of te bellen met één van onze specialisten. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (040) 291 09 69.
Voor meer informatie kunt u hier een brochure vinden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
- deskundig & betrokken
- optimale begeleiding
- daadkrachtig
- oplossingsgericht
Vrijblijvende offerte?
Wanneer u uw gegevens hebt ingevuld dan sturen wij u zo snel mogelijk een op uw wensen en eisen afgestemde offerte.
Offerte aanvragen